FC Viikingit tuottaa vuosittain yhteiskunnalle lähes 7 miljoonan kokonaishyödyn!

2.9.2021

FC Viikingit pääsi mukaan Euroopan jalkapalloliitto UEFAN ja Suomen Palloliiton mallinnukseen, josta selviää vuosittainen vaikutuksemme yhteiskunnan hyväksi lähes seitsemällä miljoonalla eurolla.

SROI eli Social Return on Investment on menetelmä, jonka avulla arvioidaan rahamääräisesti organisaation tai projektin sosiaalisia, terveydellisiä ja ympäristöllisiä vaikutuksia. SROI- metodi soveltuu hyvin ns. ruohonjuuritasolle: pienten ja paikallisten järjestöjen ja yhteisöjen vaikuttavuuden analyysiin. Mallinnusta on käytetty Euroopassa noin 30:ssä maassa.Sosiaaliset hyödyt jalkapallosta ja FC Viikinkien toiminnasta ovat vapaaehtoistyössä, työllistävyydessä, opetuksessa sekä projektityössä.

Terveydelliset hyödyt jalkapallosta ovat kakkostyypin diabeteksen ja sydän-ja verisuonitautien ehkäisyssä, mielenterveysongelmien ehkäisyssä sekä yleisessä hyvinvoinnissa.

Taloudelliset hyödyt FC Viikinkien tuottamana ovat alueellamme suorassa ja epäsuorassa työllistävyydessä, jalkapalloharrastukseen liittyvissä kulutuksessa sekä olosuhteiden arvossa, joihin luetaan mm kenttien rakentaminen ja ylläpito. 

”Vuosaarelainen jalkapalloseura tekee aidosti merkittävää yhteiskunnallista työtä Itä-Helsingissä lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. FC Viikinkien mukanaolo Palloliiton ja UEFAn tutkimuksessa tuo konkreettisesti esiin hyödyt liikunnasta ja sen laajoista vaikutuksista. Olemme ylpeitä seuramme tuloksista ja toivotamme kaikki paikalliset mukaan toimintaamme”, iloitsee toiminnanjohtaja Marko Lahikainen FC Viikingeistä.

Palloliiton kehityspäällikkö Taneli Haara kertoo, että ”Hyvinvointi ja yhteisöllisyys syntyvät paikallisesti. Jalkapalloseurat liikuttavat lapsia, nuoria ja aikuisia omassa toimintaympäristössään ja osallistavat valtavan määrän ihmisiä. Vaikuttavuus syntyy nimenomaan paikallisesti. Meidän tehtävämme Palloliitossa on auttaa ja tukea seuroja paikallisessa työssä sekä tarjota työkaluja toiminnan kehittämiseksi.”

Tanelin mielestä pääkaupunkiseudulla seuratoiminnan merkitys kaupunginosien hyvinvoinnin, elävyyden ja yhteisöllisyyden luojana korostuu muuta Suomea enemmän. Itä-Helsingin rikas monikulttuurinen toimintaympäristö tekee FC Viikinkien toiminnasta entistäkin merkittävämpää.

Palloliiton mielestä FC Viikinkien tulee olla ylpeä siitä työstä, jota seura tekee Vuosaaren alueen lasten, nuorten ja perheiden eteen. ”Seuran toiminta koskettaa säännöllisesti useita tuhansia ihmisiä. Tästä saa ja pitää olla ylpeä. Kannattaa edelleen uskoa omaan tekemiseen, asettaa rohkeasti tavoitteita ja rakentaa suunnitelmallisesti polku niiden saavuttamiseksi”, kannustaa Palloliiton kehityspäällikkö Taneli Haara.